Науково-дослідний та проектний
інститут стандартизації і технологій
екобезпечної та органічної продукції
(м. Одеса)
ФІЛІПОВА
Людмила Юріївна

Директор

Інститут розпочав свою діяльність у 1956 р. шляхом перетворення Центральної хімічної лабораторії Укрголовконсерву на Український науково-дослідний інститут консервної промисловості (УкрНДІКП) із підпорядкуванням Міністерству промисловості продовольчих товарів УРСР.

У 1965 р., згідно з Постановою Ради Міністрів СРСР, установу передано в підпорядкування Міністерству харчової промисловості СРСР. У 1979 р., на підставі Постанови Ради Міністрів СРСР, УкрНДІКП трансформовано у Всесоюзний науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут продуктів дитячого харчування і систем управління агропромисловими комплексами консервної промисловості (ВНДПКІ «Консервпромкомплекс»).

Підпорядкування ВНДПКІ «Консервпромкомплекс» Міністерству сільського господарства України здійснено в 1991 р. з одночасним перейменуванням установи на Державний науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Консервпромкомплекс» (ДНДПКІ «Консервпромкомплекс»).

Згідно з Наказом Міністерства сільського господарства України, на інститут покладено обов’язки головної організації зі створення нових технологій виробництва продуктів дитячого харчування, фруктово-овочевих консервів, дієтичних, швидкозаморожених продуктів із плодів, овочів та картоплі, нового і модернізованого технологічного обладнання, ліній та комплексів, нових видів тари і упаковки, розроблення національних стандартів та вирішення інших наукових проблем розвитку фруктовоовочевопереробної промисловості.

Із приєднанням у 2009 р. на правах відокремленого підрозділу до структури Національного університету біоресурсів і природокористування України, інститут розширив напрями фундаментальних досліджень та інноваційної діяльності. Значного розвитку набули наукові розробки зі створення ресурсозберігаючих технологій перероблення біоресурсів; вивчення хімічного складу сировини; наукового моделювання продуктів здорового харчування та прогнозування їх функціональних, дієтичних властивостей. Науковці інституту працюють над реалізацією заходів національного законодавства у сфері управління безпечністю харчових продуктів та захисту прав споживачів; реформуванням національної системи стандартизації в умовах євроінтеграції.

Очолює інститут Л. Ю. Філіпова. Основні наукові дослідження НДІ направлені на створення нових технологій виробництва конкурентоспроможних харчових продуктів, визначення критеріїв їх ідентифікації, номенклатури показників якості і безпечності та формування сучасної нормативної бази.

Розроблені в інституті асортимент продуктів і технології є інноваційними, їх новизна та науковий рівень підтверджено 45 патентами України, Державною премією України в галузі науки і техніки.

Протягом багатьох років в інституті налагоджено співпрацю з державними та міжнародними організаціями у сфері охорони здоров’я, технічного регулювання, підприємствами-виробниками продукції загального, дієтичного та дитячого харчування, що сприяє комплексному виконанню пріоритетних наукових досліджень i вирішенню нагальних проблем переробної галузі.

Технічне регулювання якості і безпечності харчових продуктів, координування процесів розроблення та впровадження національних стандартів здійснює Технічний комітет стандартизації ТК 24 «Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки», який функціонує на базі інституту.

В інституті сформована наукова школа з дослідження хімічного складу сировини, створення новітніх харчових продуктів дитячого, дієтичного харчування і технологій їх виготовлення, регламентування показників якості і безпечності та стандартизації продукції.

Лабораторії інституту, атестовані згідно з чинним законодавством, проводять апробацію та випробовування нових методів і методик та дослідження якості i безпечності харчових продуктів на усіх етапах їх створення та промислового виробництва.

Лабораторія фізико-хімічних досліджень якості продукції
Адміністративно-лабораторний корпус інституту