Винаходи та інновації. Винахідники України | ||||||||
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського | ||||||||
![]() |
|
|||||||
Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського — один із найстаріших вищих навчальних закладів України (заснований у 1918 р.). Біля витоків вишу стоїть знаний учений-економіст міжнародного рівня, професор Михайло Іванович Туган-Барановський. Сьогодні ДонНУЕТ є провідним навчально-методичним та науковим центром у галузі економіки, торгівлі, технології та обладнання харчових виробництв. Університет широко відомий не лише в Україні, а й далеко за її межами.![]() практичну конференцію з удосконалення холодильної техніки. Донецьк, ДонНУЕТ У квітні 2008 р. за наукові відкриття професор М. О. Рябченко одержав орден Європейської академії природничих наук «Золотий орел» (Ганновер, Німеччина). До державної бази найбільш перспективних винаходів України включено два патенти на винахід професора М. О. Рябченка: «Спосіб перевірки хлібопекарських властивостей борошна, яке містить протеолітичні ферменти клопа шкідлива черепашка» і «Спосіб діагностики зерна на заселеність його імаго мірошницької та комірної вогнівок», що дають можливість покращити якість зерна для виготовлення борошна, імунітет і його фізіологічну дію на організм людини, використовувати зерно в лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні. ![]() форумі. Донецьк, ДВЦ За останні три роки науковці університету під керівництвом професорів О. О. Шубіна, В. А. Гніцевич, І. М. Заплетнікова, В. В. Осокіна, В. Г. Погребняка, А. М. Поперечного, О. М. Рябченка, В. О. Сукманова, Г. Ф. Коршунової, В. Д. Малигіної, доцентів Л. В. Молоканової та О. Л. Фалько отримали 89 патентів України, найбільш перспективні з яких: – «Композиція для виготовлення хека гарячого коптіння» (доценти І. В. Дітріх, Л. В. Молоканова), в якому використання овочів сприяє суттєвому поліпшенню органолептичних властивостей харчової та біологічної цінності, підвищенню конкурентоспроможності; – «Спосіб розмірної класифікації сипких харчових продуктів» (доц. О. Л. Фалько), що дає можливість збільшити продуктивність, змінити швидкість переміщення харчового продукту в процесі сепарації; – «Мармелад «Айвовий» (проф. В. Д. Малигіна, доц. І. В. Дітріх), згідно з яким використання плодів айви японської сприяє покращенню органолептичних властивостей, харчової та біологічної цінності, створенню більш конкурентоспроможного продукту. | ||||||||
Вул. Щорса, 31, м. Донецьк, 83050. Тел.: 0 (62) 342-92-91, факс: 0 (62) 304-83-16. E-mail: info@donduet.edu.ua |
||||||||
![]() ![]() |
||||||||