ЛАПА Володимир Іванович |
|
Випускник факультету аграрного менеджменту
(2010) Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
Народився 10 листопада 1972 р. у місті Дніпропетровську (нині — Дніпро). Має дві вищі освіти. У 1994 р. закінчив Дніпропетровський державний університет, спеціалізація — «Обчислювальні машини, комплекси, системи та мережі». «Обираючи IT-напрямок, — коментує свій тодішній вибір Володимир Іванович, — я орієнтувався на те, що це та професія, яка відповідає духу і потребам мого часу. І, звісно ж, як усім молодим і амбітним, мені хотілося змінити світ, бути рушієм цих змін. А професія програміста — саме та платформа, яка давала такі можливості». Пізніше, здобувши чималий досвід роботи на керівних посадах, Володимир Іванович вирішив розвивати свої управлінські здібності і вміння досягти поставлених цілей. Саме це прагнення змусило його вчитися далі. Він вступає до Національного університету біоресурсів та природокористування України, який закінчив у 2010 р. за спеціальністю «Адміністративний менеджмент»; магістр з менеджменту. Роки навчання згадує тепло і з посмішкою. Серед викладачів особливо виокремлює доцента кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності НУБіП Олену Ковтун, яка вразила своєю відданістю справі та небайдужим ставленням до студентів.
Трудову діяльність В. І. Лапа розпочав у Інформаційно-аналітичному агентстві «АПК-Інформ», де працював з 1997 до 2002 р. на посаді заступника генерального директора. У 2002–2004 рр. — заступник генерального директора Української зернової асоціації. З 2005 до 2007 р. працює керівником аналітичного департаменту в Українській аграрній конфедерації, а з 2007 до 2014 р. — генеральним директором Українського клубу аграрного бізнесу.
24 грудня 2014 р. Володимир Іванович Лапа був призначений заступником Міністра аграрної політики та продовольства України. Пропрацювавши на цій посаді рік, 2 грудня 2015 р. його призначено першим заступником голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Від 24 лютого 2016 року — голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Не дивлячись на зайнятість, Володимир Іванович підтримує міцні стосунки з alma mater — не тільки особисті, а й робочі. Він входить до складу Ради роботодавців НУБіП, тісно співпрацює з керівництвом вишу та викладацьким складом щодо започаткованої нещодавно низки проектів у сфері підвищення кваліфікації працівників Держпродспоживслужби, залучення випускників до роботи в Службі.
Володимир Іванович Лапа — яскравий приклад сучасного молодого керівника. Із задоволенням і натхненням займаючись своєю справою і невпинно ідучи вперед, він досяг успіху. «Не кажи світові про те, що ти хочеш зробити, — покажи, як ти це робиш», — пропонує Володимир Іванович.
У вільний час він із задоволенням слухає музику, приділяє увагу саморозвитку і читає багато відповідної літератури з цієї тематики, знається на політиці. Проте найбільшим його захопленням залишається робота.
Одружений, має четверо дітей. Добру традицію, започатковану Володимиром Івановичем, — навчання в НУБіП, продовжила його донька, яка теж стала студенткою цього університету.