Винаходи та інновації. Винахідники України | ||||||||
Білай Віктор Тарасович | ||||||||
| ||||||||
Віктор Тарасович Білай — відомий фахівець у галузі грибництва. Його дослідження присвячені біологічним та еколого-фізіологічним особливостям термофільних мікроскопічних грибів, котрі відіграють вагому роль у формуванні елективних компостів для промислового культивування шампіньйонів. Він ізолював і запатентував активні штами грибів-термофілів, що значно поліпшують біологічну якість та фізико-хімічні властивості субстратів. В. Т. Білай плідно працює в галузі культивування їстівних грибів, надає консультації і практичну допомогу грибоводам багатьох регіонів України, а також є засновником Міжнародного товариства «Mushroom biology and mushroom products». У 1978 р. закінчив біологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. З 1977 р. працює у відділі мікології Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Упродовж 1987–2003 рр. В. Т. Білая неодноразово запрошували до різних наукових установ Чехії, Нідерландів, Німеччини, США та Ізраїлю для роботи над проблемами його профілю. У 2000–2004 рр. В. Білай брав активну участь у проведенні семінарів «Школа грибоводів», був членом національного оргкомітету Міжнародної конференції «Perspectives of medicinal mushrooms in health care and nutrition in the 21-st century» (Київ, 2000), активно сприяв підготовці й проведенню міжнародної науково-практичної конференції «Перспективы использования лекарственных грибов при решении медико-экологических проблем». Віктор Тарасович є співавтором трьох монографій: «Культивирование съедобных грибов» (1992), «Культивирование съедобных и лекарственных грибов. Практические рекомендации» (2004), «Атлас возбудителей болезней и вредителей съедобных грибов при их культивировании» (2005), автором семи методичних розробок. Його 84 наукові роботи опубліковані у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Він має три авторські свідоцтва СРСР, а також World Intellectual Property Organization WO 2005/046310 A1, патенти США (US 7,043,874 B2). За останні п’ять років В. Т. Білай опублікував 26 статей із культивування їстівних грибів. Ці роботи присвячені вивченню особливостей росту міцелію та утворенню плодових тіл шампіньйона, гливи, сіїтаке та інших їстівних грибів. В. Т. Білай брав участь у розробці нових технологій виробництва посівного міцелію та плодових тіл шампіньйона, гливи, сіїтаке та інших їстівних грибів на різних субстратах та рослинних відходах сільського господарства України. У 2005 р. за розробку наукових основ промислового грибівництва та їх практичну реалізацію в аграрному комплексі України Віктору Тарасовичу Білаю присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки. Іващенко Сергій Григорович У 1990 р. І. О. Дудці (зав. відділу мікології), А. С. Бухалу та Е. Ф. Соломко у складі колективу авторів була присуджена Державна премія України в галузі науки й техніки за цикл робіт «Створення наукових основ глибинного культивування їстівних базидіальних грибів і розробка способу одержання харчового продукту». А в 2005 р. Н. А. Бісько, В. Т. Білай, І. О. Дудка й Н. Ю. Митропольська були визнані гідними одержання Державної премії за цикл робіт «Розробка наукових основ промислового грибівництва та їх практична реалізація в аграрному комплексі України». За 30-річний період роботи працівники Інституту ботаніки видали понад 500 наукових статей із проблем біології та культивування грибів, півтора десятка монографій, одержали більше 50 авторських посвідчень на винаходи та патенти. Наукові розробки Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України були впроваджені на одному з найбільших комплексів із вирощування їстівних грибів в Україні — ТОВ «Валентина» (засновник — Іващенко Сергій Григорович). Зокрема, це стосується дослідження сучасних методів перевірки готовності (селективності) шампіньйонного компосту. На основі попередніх досліджень працівників інституту було розроблено методику (захищену авторським свідоцтвом), яка дозволяє на основі визначення присутності в компості термофільних мікроміцетів із роду Humicola та Scytalidium отримувати врожаї шампіньйонів 25–30 кг/м2 високої якості. Також на цьому грибному комплексі провадяться дослідження технології підбору субстратів для культивування Lentinus edodes та інших їстівних грибів, що мають лікувально-профілактичні властивості. У процесі співпраці з Інститутом ботаніки ТОВ «Валентина» протягом одного року побудувало комплекс із виготовлення компосту у с. Діброва Васильківського району Київської області — сучасний завод із достатнім рівнем автоматизації та стабільним виготовленням 2500 т компосту фази 2 щомісяця. Сьогодні у ТОВ «Валентина» завершено будівництво тунельного комплексу, що складається з 2 аерованих підлог, 6 бункерів-полуіндорів ферментації і 12 тунелів фаз 2 і 3. Проектна потужність підприємства становитиме 2500 тонн компосту фази 2 щомісяця, що суттєво задовольнить потребу в компості як для внутрішнього використання, так і для клієнтів у регіоні. Завершуються також роботи з автоматизації полуіндорів і автоматизованих підлог. Особливістю цього тунельного комплексу є змішування вихідних компонентів для компостування за допомогою спеціальної машини для змішування — блендера. |
||||||||
Тел.: 0 (44) 272-32-03, моб.: 0 (50) 312-13-46. E-mail: bilayd@ukr.net |
||||||||
Назад ] Зміст [ Вперед |