Винаходи та інновації. Винахідники України | ||||||||
Махліс Григорій Львович | ||||||||
| ||||||||
Народився 15 жовтня 1932 р. в м. Одеса. Вперше у світі винайшов новий вид кондитерського виробу — цукерки «Стріла» — і розробив пристрій для механізованого виготовлення упаковки (мішечка-конуса) під ці цукерки (АС № 619365, 1976 р.; АС № 865256, 1980 р.). Представлена на міжнародній виставці «Інпродмаш», що проходила 1981 р. у Москві, цукерка «Стріла» та пристрій для виготовлення упаковки під неї були відзначені срібною медаллю. Г. Л. Махліс брав безпосередню участь у випробуванні конструктивних напрацювань та запуску у промислове виробництво першого в Україні вітчизняного автомата А2-ШАВ для механізованого вкладання шоколадних цукерок у художні коробки. Автомат розроблено Київським інститутом УкрНДІпродмаш (1978 р.). Завдяки успішній експлуатації апарата А2-ШАВ Одеською кондитерською фабрикою згодом на базі підприємства відбулася Республіканська нарада та школа з обміну передовим досвідом. Кінематична схема для виготовлення упаковки (конусних кульочків з фольги). Пристрій є прообразом поточних ліній, на яких виготовляють цукерки «Стріла» У результаті багаторічних пошуків та клопіткої праці вперше у галузі було знайдено практичне застосування яєчної шкаралупи та її перетворення у високоефективну мінеральну харчову добавку — кальцієве борошно (АС № 1500241; АС № 1500252; АС № 1520253, 1987–1988 рр.) На основі кальцієвого борошна Г. Л. Махлісом спільно з Одеським НДІ стоматології у 1986 р. було розроблено першу вітчизняну антикарієсну жувальну гумку та зубний порошок (АС № 1242173; АС № 1754104. На жувальну гумку автор має патент № 16491, 1983 р.). У 1985 р. вперше у практиці вітчизняного виробництва винахідником була розроблена поточно-механізована лінія отримання грильяжних сортів цукерок (АС № 984434; АС № 1178393 на елементи лінії). Вона стала першим інноваційним рішенням, яке використовувалось у практиці різання кондитерських мас. Автор запропонував різати кондитерські пласти у середовищі стиснутого повітря, що значно підвищило якість, виробничі потужності та знизило відходи виробництва. На Всесоюзному конкурсі винахідників та раціоналізаторів СРСР лінія була відзначена ІІ премією, дипломом та спеціальним призом журналу «Работница» — «Кришталевий черевичок». Поточно-механізована лінія виготовлення грильяжних сортів цукерок Нагороджений медалями «Винахідник СРСР», «За доблесну працю», «Відмінник винахідництва» та ін. Раціоналізатор і новатор, він добре відомий читачам журналів «Винахідник і раціоналізатор» та «Хлібопекарна і кондитерська промисловість», адже має понад 40 друкованих праць, представлених у цих виданнях. |
||||||||
Тел.: 0 (67) 660-50-31, 0 (48) 761-38-16 |
||||||||
Назад ] Зміст [ Вперед |